I denne artikel vil jeg behandle tre vigtige faktorer ved et godt billede: 2D/3D-
komposition, Øjenvandring og Fortælling. Det særlige ved disse faktorer er, at de arbejder på tre uafhængige lag i hjernen. Komposition taler især til balancesansen – altså det autonome nervesystem, som bare skal forholde sig til, om man har det godt eller er ved at vælte. Øjenvandringen taler til hjernens tids- og bevægelsescenter, som også har med planlægning at gøre. Fortællingen taler til vores følelser, hukommelse og analytisk sans. På hvert af disse lag kan man skabe en positiv eller negativ oplevelse for betragteren.
Hvert af disse lag kan bruges for sig selv eller kombineres, for at støtte eller modarbejde hinanden – alt efter, hvad man vil opnå. Netop samspillet (eller mangel på samme) mellem disse faktorer kan være årsagen til, at et ellers velkomponeret billede alligevel er røvkedeligt, for at sige det på godt dansk.
Et hvert foto er en projektion på en 2-dimensionel flade
Når vi fotograferer, bruger vi kameraets sensor til at registrere lys og mørke. Vi forholder os altså til, hvad vi vil indramme, og hvordan det indrammede areal skal fyldes. Prøv at se nedenstående eksempel: Her er vist en velbalanceret komposition. Vi har trekanten, som etablerer hierarkiet og udgør hovedmotivet. Den er centreret ca. omkring højre tredjedels linie. For at skabe modvægt og afbalancere billedet er der to prikker og en bjælke i venstre side. Øjet glider så at sige ned ad trekantens venstre side og hjælpes så af prikkerne tilbage til toppen af trekanten i en cirkelbevægelse.
Se til sammenligning næste billede. Det indeholder de samme elementer, men her giver billedet kun svage impulser til øjenvandring – billedet bliver statisk...
Jeg vil nu udnytte første komposition til at vise, hvordan de tre lag arbejder uafhængige af hinanden. Billedet med insekterne er komponeret efter fuldstændig samme layout, som første eksempel. Billedet udnytter kun rammens flade dimension, idet insekterne alle kravler i samme plan. (Størrelsesforskellen kommer simpelthen af, at insekterne er forskellige arter.) Der er altså tale om en 2-dimensionel komposition.
Se til sammenligning næste billede: Det er samme komposition, men nu kræves der indblik i vestlig kultur, for at forstå billedets dybere mening.
Også her er forgrund, mellemgrund og baggrund udnyttet til at give kompositionen dybde, men tænk over det. Bilen kunne teoretisk være en legetøjsbil, der lå ved siden af kornakserne... Som en lille variation, er der nu to fugle på himlen. Dermed udnyttes et element fra øjenvandringen til at antyde, at frieriet ender gunstigt for gommen (og de levede lykkeligt sammen til deres dages ende)
Helt anderledes står det til med næste eksempel. Igen samme komposition, men fortællingen er langt mere udfordrende, idet den afkræver en stillingtagen af betragteren. Korset i forgrunden skaber en frygt for situationens udfald, mens helikopteren måske er hjælpen, der er på vej...
Men lad os lige se lidt på øjenbevægelse ved næste variation:
Her har er der ændret en smule i de elementer, der skaber øjenbevægelsen. Kornet peger den anden vej, fuglene er adskildte og pigens paraply leder nu øjet ud af billedet. Romantik bliver til tragedie.
Konklusionen er, at komposition, øjenbevægelse og fortælling hver især kan give betragterens hjerne et "rush". De kan bruges uafhængigt eller sammen til at skabe billeder, der giver betragteren oplevelser.
Komposition giver billedet balance. Øjenbevægelse giver billedet tid. Fortælling giver betragteren noget at tænke over og tage med sig.
Billedet til venstre er ren komposition og balance.
Billedet med fotografen er øjenvandring mellem fotografen, blomsterne og tilbage via hegnet.
Sidste billede er en historien om distance – en følelse, vi nok alle har oplevet en variant af...